Fel låt vann

Så här i Melodifestivaltider tänker jag på de låtar som borde ha vunnit istället för de som vann. Oftast är det faktiskt rätt låt som vinner, men ibland sviker folkets eller juryns känsla. Här är låtarna som jag vill ge upprättelse, de som borde vunnit:

2014

2014 vann Sanna Nielsen och det var hon väl värd, som haft många bra låtar med i Melodifestivalen. Men låten ”Undo” var långt ifrån hennes bästa. Nej, hon skulle istället ha vunnit 2011. istället för ”Popular”, med ”I’m in love”. 2014 kunde Ace Wilder ha vunnit med > Busy doin nothing.  Bäst detta år var ändå mina favoriter Panetoz med Efter solsken. Fem män som står på rad och dansar och sjunger så man blir glad i magen.

2013

2013 vann den anonyma låten ”You” med den anonyme artisten Robin Nånting. Den självklara vinnaren var i själva verket Yohios Heartbreak hotel: Jag gillade även In and out of love med Martin Rolinski, som blev utslagen.

2011

Sanna Nielsen skulle alltså vunnit, se ovan, med I’m in love. Andra bra låtar det här året var Me and my drum med Swingfly (placering 5) – lite bom chicka bom är aldrig fel. Oh, my God med The Moniker var också helt rätt med ”Mika-sound” och massor av glädje och kom trea. Melody Club blev utslagna med The Hunter, men på mina Spotifylistor snurrade den.

2010

2010 var ytterligare ett sådant där skandalår när helt fel låt vann. This is my Life med Anna Nånting. Lika självklart lysande som Yohio var 2013 var 2010 års stjärna Darin med You’re out of my Life. Det är en riktig höjdarlåt. En ensam man i vit kostym och sammetsröst – oemotståndligt. Det här året gav mig dessutom två ytterligare favoriter i Human Frontier med NEO och A Place to stay med Jennie Silver, båda utslagna.  Keep on Walking med Salem Al Fakir (plats 2) och I did it for love med Jessica Andersson (plats 8) var också bättre än vinnaren. Alla de här gör 2010 till ett av Mellons bästa år, trots helt fel vinnare.

2009

Vi går vidare bakåt mot 2009 när det inte fanns någon självklar vinnare men där flera låtar var bättre än vinnaren ”La voix” med Malena Ernman. Lyssna hellre på >Stay the night med Alcazar, You’re my World med EmiliaHigher med Star Pilots eller I got U med Rigo. Och såklart Snälla, snälla med Caroline af Ugglas, som en riktig sextiotalspärla.

2008

2008 var det möjligen rätt låt som vann, Charlotte Perellis Hero. Men det fanns fler riktigt bra låtar i det årets final. Inte minst Sanna Nielsens Empty room. Vid närmare eftertanke skulle Sanna vunnit redan det här året. Min favorit var bröderna Rongedals Just a minute. Visserligen bara två män på rad. Men i gengäld med röda kostymer och världens sötaste gitarrist på högerflanken.

2003

2003 blev det riktigt fel. Hur Give me your love med Fame kunde vinna över Crazy in lov med Jill Johnson övergår mitt förstånd. Redan det här året hade Sanna Nielsen en låt som är bättre än Undo, nämligen Hela världen för mig som är en tvättäkta schlager. Det här är också året när Alcazar hade sin allra bästa låt, värd en seger nästan vilket annat år som helst, med Not a sinner nor a Saint.

2002 var ett av historiens bästa år med många bra låtar. Så många att jag får fortsätta med dem i ett annat inlägg.

 

.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *