Vad är klockan om en timme, vid den här tiden, på hösten?

Alltså jag blir galen. Jag fixar inte sådana här nymodigheter. 
     Jaja, nu säger vän av ordning att vi har haft sommartid sedan 1980. Men det spelar ingen roll, för då var jag ändå i praktiken vuxen och därmed var det för sent att lära om.

Därför har jag vartenda år samma problem, en gång på våren och en gång på hösten. För att veta hur dags jag vaknar behöver jag ställa om klockan redan innan jag går och lägger mig. Annars vet man inte om man har försovit sig, om man är trött för att man sovit en timme för lite eller var solen är.
     Men nu har jag suttit i en kvart, efter att av en slump råkat se en vän på Facebook skriva något om sommartid i natt, och försökt förstå vad jag ska ändra klockorna till. Jag har till och med googlat på ”sommartid”  – men fattar ändå inte hur jag ska göra. Vad betyder det att man flyttar fram klockan?

Jag tar ett par djupa andetag för att hindra den gryende frustrationen och försöker tänka logiskt.

     Vad är skälet till att vi har sommartid? Jo, att det ska bli ljusare på kvällarna. Alltså ska vi låtsas att klockan är mindre än vad hon är, väl. Alltså, jag provar ett exempel: om solen går upp klockan sex nu och ner klockan sju, så ställer vi fram den till klockan fem på morgonen. Jo, så har jag för mig att det brukar bli, det vill säga det blir jobbigare att gå upp på morgonen för klockan år inte så mycket som den visar. Bra, då vet jag!

     Men, vänta, jag ska bara göra en kontrollfråga: Om solen går ner klockan sju nu och vi har stält fram klockan så att hon är sex istället när solen går ner – då har det väl inte blivit ljusare på kvällen?

Jag blir galen!

Försöker dra mig till minnes den där ramsan om att plocka in och ut trädgårdsmöblerna, men det funkar inte heller. Herregud, det ligger en halvmeter snötäcke på min altan och stövelskaften räcker inte till för att pulsa i snön fram till boden där jag har trädgårdsmöblerna.

Det är löjligt, jag vet. Till och med korna har vant sig. Men jag är för korkad för att förstå sådana här abstrakta saker. Solen – den fattar jag, den kan man inte göra något åt och den går upp när den går upp, det går liksom inte att missa. Men den där typen som införde klockan, han visste inte vad han ställde till med.

Jag fixar inte det här. Bäst jag går och lägger mig ifall det är till våren det tas en timme ifrån oss. Imorgon får jag göra som alla de senste trettio åren – ringa fröken Ur och fråga henne om hon vet när solen gå upp!

En reaktion på “Vad är klockan om en timme, vid den här tiden, på hösten?

  1. Hade sådan tur att mobilen (tjänsteförrättande klocka medan ordinarie lagas) ställde om sig själv via någon tidszonsanknytning. Men fegkollade ändå med fröken Ur 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *