Ett nygammalt rum för läs- och skrivrättigheter.

Jag har gjort om ”det tredje rummet” (det där som tenderar att bli ett skräprum) till ett kombinerat bibliotekt och arbetsrum. Helt enkelt mitt läs- och skrivrum. Från tidigare cirka sex hyllmeter har jag nu ytterligare minst tio att placera ut böcker och mappar på.

Jag känner mig mycket nöjd med mitt fina rum. Från min datorplats ser jag ut genom ett söderfönster och ett mot väster. Datorn står på ett litet slagbord som jag köpte på en loppmarknad i Hälsningland för tjugofem år sedan. Bordet kostade 150 kronor och var målat orange. Jag målade om det i allmogeblått och hade det i många år i mitt kök. Därefter har det stått nästan lika många år i garaget, som avställningsyta för vattenflaskan bredvid löpbandet. Nu blev det ett perfekt skrivbord framför fönstret.

Jag sitter på en stoppad karmstol med snidade ben. Tyget är vinrött och de bruna benen och karmarna har jag målat vita. Stolen köpte jag för 25 kronor på åttiotalet när min statliga arbetsgivare bytte ut de gamla kontorsmöblerna från fyrtiotalet mot nya. och vi anställda fick köpa dem vi ville, och resten såldes till Överskottsbolaget (det hette så då, och var Försvarets utförsäljningsmarknad).

Bakom mig står den vitmålade gungstol som åtminstone så länge jag vet har funnits hos min moster. Bara gud vet var den funnits innan dess. Sedan kära moster dog har gungstolen stått hos mig. Det åbäket. Den tar plats och passar ingenstans. Med det finns inget bättre ställe att sitta på om man vill koppla av fullständigt. Gunga lite. Meditera. Få ro.

Bredvid gungstolen står det fina lilla runda vitmålade bord som jag ärvde efter mormor för tio år sedan. Ett tag var det tv-bord. Ni vet på den tiden när tv-apparaterna var stora och tjocka och stod på särskilda möbler istället för att vara platta och hänga på väggen.

Bakom gungstolen står farmors gamla otympliga jättebyrå med lådor som endast kan öppnas med stor muskelkraft och en smula tur.

På väggen hänger en en, lätt knagglig, spegel med fasade kanter som även den har varit min mormors. Här finns också en gammal brun trästol från jag vet inte var.

Mina vinylskivor står i två plastbackar av 24-flaskorsöl-storlek på golvet. Den ena högtalaren till stereon är sprucken och grammofonen orkar inte längre snurra runt ens i 33 varvs-fart. Det där var en fin stereo, på sjuttiotalet.

Allt detta gamla är nu kompletterat med ett väl genomtänkt Elfa hyllsystem på väggskenor.

Där har jag sorterat mina böcker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *