Kaffereklamen – ”när du får oväntat besök” – har aktualiserats i dagarna i samband med att ett galet tåg på Saltsjöbanan åkte förbi slutspärren och rakt in i vardagsrummet hos en familj i ett flerfamiljshus ett hundratal meter bort. Det är egentligen inte roligt alls och jag hoppas städerskan som olovandes körde tåget, oavsett bakomliggande orsaker, klarar sig utan bestående men. Men händelsen fick mig att börja tänka på sådana där odödliga reklamslogans, som blir som ordspråk för en hel generation eller ibland mer.
”Har ni fest eller?”
”Var’e brudarna?”
Den reklamen kan väl alla? Och vem har inte använt de frågorna i lämpliga sammanhang i det sociala samlivet?
Under något år var vi många som, med mer eller mindre lyckad härmning av dalmål, sa ”dra in magen så jag kommer fram och förbi” och ”stäng av värmen Britta”. Men gör vi det fortfarande, eller självdog dessa uttryck när reklamen slutade sändas? Dessvärre dog skådesplaren, som gjorde rollen i reklamfilmen med sådan briljans, förra året, alltför tidigt.
”Tack för det Televerket” var ju en höjdare på sin tid. Det var en beskäftig unge som visade hur lätt det var med stjärna och fyrkant och allt vad det var för nymodigheter telefonerna utrustades med. Den ungen måste vara en trettio-fyrtio år vid det här laget och hans generation minns väl knappt att det någonsin hetat Televerket och att det bara fanns ett telefonbolag (som alltid funkade och som det hördes vad man sa i, tro det eller ej ungdomar!). Det skulle vara intressant att veta om ”Tack för det Televerket” fortfarande används i folkmun.
”Kinkige Johan” var populär ett tag också. Var det förresten hans morsa som ”inte bara var tandläkare utan mamma också” (eller var det tvärtom)? Var det förresten ”Nisse på Manpower” som var vikarierande tandläkare tro?
”Du har ju hela helgen på dig”.
Som så ofta minns jag inte* vad reklamen är reklam för, jag minns bara själva reklamen (ofta förstår jag inte ens vad det är för koppling mellan det man ser och hör på tv:n och det produktnamn som dyker upp på slutet, om jag ens vet vad det är för produkt det handlar om). Men det här var en riktigt bra reklam. Åke som var kuvad av sin chef. Detta uttryck finns väl kvar?
ICA-Stig har blivit kändis – men har den reklamen myntat något uttryck i folkmun?
Det är roligt med citat från såväl reklam som filmer och tv-serier som blir involverade i den svenska historien i generationer. ”Hälsan för halsen – Bronzol!” kommer bara dagens pensionärer ihåg. Men vi, deras barn, hörde det av dem när vi var små och möjligen har vi sagt det då och då och fört uttrycket vidare, trots att jag då aldrig sett någon ask eller påse eller vad det var med Bronzol någonsin!
Vilka uttryck använder ni som kommer från reklam?
* det var såklart storvinsten det var reklam för! Lotto närmare bestämt.
”Tack för det televerket” använder jag nästan dagligen utan att komma ihåg varifrån det kom, dock alltid då det är något dåligt/icke-fungerande.
Hade ingen aning om var det kom, möjligtvis så hade jag glömt bort det.
Kan nämna att jag är född 1974.
”Du har ju hela helgen på dig”, är något som vi ofta kör med när det kör ihop sig på jobbet, speciellt om det någon oförstående chef som inte har en susning om något.